Kosthold og helse
Vi lever i en tid med stigende forurensning, utpiningen av jorden og foredlingen av matvarene. Det er ingen tvil om at hva vi putter i oss, påvirker vår helse. I følge forskerne har 80 % av alle sykdommer, og minst 50 % av alle kreftsykdommer, sammenheng med hva vi spiser. Det positive er at du aldri er for gammel til å endre kostholdet.

Veldig ofte er en sykdomstilstand blitt varslet med mange signaler, som vi like ofte velger å overhøre, eller kanskje ikke legger merke til. Det kan være alt fra stadige forkjølelser, hoste, slim og gørr i halsen, smerter i muskler og ledd, tretthet, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, allergier, overvekt, insulinresistens, hjerteflimmer, høyt blodtrykk, barnløshet osv.

Trenger du hjelp til å kartlegge årsaken til dine helseproblemer, og ønsker du hjelp til endring av kosthold og livsstil? Dyrøy Fysikalske Institutt gir deg en helhetlig vurdering av din helsetilstand, og hjelp til å foreta de nødvendige endringene. Du trenger ikke henvisning, og du behandles individuelt. For enkelte pasienter kan det være nødvendig med oppfølging hos lege dersom man foretar en omfattende kostomlegging for å justere medisiner osv.

Hva kan maten gjøre for meg?
Det er spørsmålet vi stiller oss når vi skal velge hva vi skal spise. Maten skal ikke bare smake godt, se godt ut, være lett å tilberede og mulig å skaffe til veie. Den skal også gi deg god helse. Ikke spis mat som virker nedbrytende på helsen din, det trenger du ikke!

Det er viktig å finne fram til et kosthold tilpasset de individuelle behov du og din familie har, det være seg alder, aktivitetsnivå, sykdom, allergier osv.. Det skal være overkommelig å lage sunn og god mat enten du er alene eller er en travel småbarnsfamilie.

Gurkemeie
Gurkemeie er en av de best utforskede krydderne med tanke på farmalogisk virkning. Urten har massevis av positive egenskaper for helsen. Den har en antibiotisk virkning, bedrer kommunikasjonen mellom cellene, noe som er avgjørende i bekjempelse av sykdom, beskytter mot gallestein osv.

Gurkemeie brukes mot ulike tilstander som høyt kolestrol, hjerte og karproblemer, gallestein, gikt, dårlig fordøyelse, astma, psoriasis, menstruasjonssmerter m.m. Gurkemeie har i kombinasjon med pepper og olivenolje, vist seg å være en av de sterkeste anti-kreft medisinene vi vet om.

Hvitløk
Hvitløk er en annen plante som det fins enormt mange grunner til å spise ofte. Daglig inntak av hvitløk reduserer høyt blodtrykk og beskytter mot hjerte- og karsykdommer.

En undersøkelse fra England viste at 80 prosent av pollenallergikere fikk lettere symptomer når de tok kosttilskudd med hvitløk. Flere vitenskapelige tester har vist at hvitløk hjelper mot forkjølelse, og beskytter mot en rekke bakterie-, sopp- og virusinfeksjoner. Hvitløk virker dessuten avskrekkende på flått, slik at bitt unngås.

Hvitløk virker styrkende på immunforsvaret, og i alternativ medisin brukes hvitløk ofte som et element i antibiotikabehandling. Det er bevist en sammenheng mellom økt inntak av hvitløk og redusert risiko for kreft. Et par fedd hvitløk, alternativt knust hvitløk, hvitløk i olje eller grønne oliven med hvitløk, inngår derfor i den daglige kosten.

Kokos fett
kokos fett er spesielt gunstig for mange med blodsukker svingninger og fordøyelsesplager, og det er ofte vanskelig å få i seg nok av det.

Melk trenger vi det?
"Dropp melk, ost og smør, og spis dere fra øreverk, dren i ørene, astma, allergi, slim, mageproblemer og kanskje til og med kreft." Dette uttaler lege Per Bennice, f.1941, som har 20 års erfaring med kostomlegging som helbredelse. Dette er noe vi stiller oss 100 % bak av egen erfaring.

Er du bekymret for at du eller barna ikke får i dere nok kalk? Vi er et av landene i verden som drikker mest melk, og som har høyest forekomst av benskjørhet. Vi kan få næring og kalk gjennom andre matvarer på en bedre måte.

Laktose er den sukkerarter som flest mennesker er allergisk overfor. Mange tåler heller ikke kasein, dvs melkeproteinet. Tåler du melk, gluten eller sukker? Det kan vi hjelpe deg med å finne ut.

Sukker like kreftfremkallende som tobakk?
Ja, dessverre er sukker årsaken til mange av livsstilsykdommene vi sliter med i dag; Kreft, diabetes, hjerte og kar sykdommer, overvekt m.m.. Sukker, dvs. glukose, fører til en betennelsestilstand i kroppen, som bl.a. kreftsvulster er avhengig av for å utvikle seg. Sukker gir ustabilt blodsukker, som fører til svingninger i humøret, tretthet, konsentrasjonsvansker, vektproblemer, hyperaktivitet, dårlig søvn m.m..

Forskning viser at også pasienter med fibromyalgi-lignende plager blir bra eller får mindre plager ved å kutte ut sukker. Kroppen omdanner karbohydratholdige matvarer til sukker i kroppen din. Sukker finnes i store mengder i ferdigmatprodukter, så unngå disse, og lag gjerne maten selv fra bunnen av.