Hud og hår

Tørr hud er et symptom på at vi mangler omega-3-fettsyrer.
Omega-3-fettsyrene skal være tilstede i alle kroppens cellemembraner. Omega-3-fettsyrene gir huden riktig fuktighet og mykhet. Fordi kroppen prioriterer nervesystemet og de indre organene først vil hudcellene være de siste som får tilført omega-3-fettsyrer. Når huden er blitt myk og har fått riktig fuktighet betyr det at de indre organene har fått dekket sine behov. Uten tilstrekkelig tilførsel av fettsyrer oppstår kløe, tørrhet, flassing, tynnere hud, rynker, eksem og psoriasis.

Tynn hud og rynker kommer av aldring grunnet oksidativt stress. Riktig fettsyrebalanse og tilstrekkelig med antioksidant minimaliserer denne prosessen.

De autoimmune hudsykdommene
psoriasis og atopisk eksem kan få reduserte symptomer når kroppen kommer i fettsyrebalanse. Omega-3-fettsyrer kan lindre kronisk eksem ved å redusere mengden prostaglandiner og ved å utvide kapillærene i huden. Sistnevnte skjer fordi cellene som danner blodårene inneholder nok omega-3-fettsyre til å bli smidige og elastiske.

Omega-6-fettsyren gammalinolensyre, GLA, som vi bl.a.finner i nattlysolje gjør at huden tåler solen bedre. GLA inngår i cellemembranene og gjør dem elastiske. For mye GLA er imidlertid ugunstig med tanke på dannelse av arakidonsyre,AA. 50 mg/døgn er som regel tilstrekkeligdose GLA. Før du tar tilskudd av GLA kan det være lurt å ta en test på egen fettsyreprofil. Ved normale verdier av GLA er det ikke behov for tilskudd. Kroppen omdanner selv essensielle omega-6-fettsyrer til GLA ved hjelp avenzymer som finnes i kroppen.

Huden har behov for riktige nivåer av enkelte vitaminer og mineraler. Vitamin A, C og E er antioksidanter som beskytter huden mot UV-stråling og aldring som skyldes oksidativt stress. Vitamin C styrker i tillegg bindevevet, kollagenet, dette gjør at huden blir fast. Mineralet sink gjør blant annet at opptaket av fettsyrene bedres. I tillegg må vi huske å drikke nok vann for å få god væskebalanse.

Styrketrening øker metabolismen, og dette forhøyer produksjonen av veksthormon som er viktig for å støtte opp bindevevet.

Røyking, nesespray og alkohol gjør at blodårene i huden trekker seg sammen, noe som gir dårligere tilførsel av oksygen og næringsstoffer. Samtidig fjernes avfallsstoffer langsommere slik at disse hoper seg opp i huden. Avfall i hud og hår kan gi varsel om sykdom som ikke har brutt ut enda. Røyking tilfører store mengder frie radikaler som forbruker kroppens lagre av Vitamin A og C.

Solstråling påvirker huden på ulike måter som for eksempel solforbrenning, raskere aldringsprosess og økt fare for hudkreft. Det blir hevdet at belastningen fra solstrålingen står for 70-80 % av økningen i hudens aldringsprosess. Mekanismene for disse skadene er sammensatt og ikke fullstendig utredet, men flere studier har vist at omega-3 er viktig for å verne huden mot slike skader.

Har du store problemer med hår og hud, så kan det være lurt å få tatt en fettsyreanalyse slik at du får kontrollert fettsyrebalansen i kroppen.